Friday, 16 December 2011

Sama tak...?

Takde mende pun nak update tapi saje saje jer... Tengah belek belek gambar lama tetiba terjumpa satu gambar nih. Gambar daku tidur dalam flight masa umur 2++ tahun dulu. Teringat pulak masa balik dari Langkawi hari tu Hani pun tidur dalam flight. Hehe... Ce tengok, ce tengok....
Sama tak Mama & Hani...?

Tuesday, 13 December 2011

SUHU PENGHAWA DINGIN TIDAK RENDAH DARI 24 DARJAH CELCIUS

Ketua-Ketua Setiusaha,
Setiausaha-Setiausaha Kerajaan Negeri

Keputusan telah dibuat supaya suhu di bangunan-bangunan Kerajaan hendaklah tidak rendah dari 24 darjah celcius.

2. Sementara menunggu Pekeliling yang di draf oleh KETHHA untuk saya tandatangani, kerjasama KSU/KP dan SUK Negeri adalah dipohon untuk melaksanakan keputusan ini. Ia dilaksanakan dengan meletakkan 'thermostat' penghawa dingin ke aras yang berkenaan, iaitu tidak kurang dari 24 darjah celcius.

3. Sekiranya ini memerlukan apa-apa perubahan dari segi teknikal yang wajar untuk melaksanakannya ianya hendaklah dibuat.

SEKIRANYA TIADA PEKELILING LAIN DIKELUARKAN, INILAH PEKELILING MENGENAI PELAKSANAAN KEPUTUSAN KERAJAAN TERSEBUT.

Terima kasih.

(SIDEK HASSAN)
Tan Sri Ketua Setiausaha Negara
Tarikh: 19 Ogos 2011

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tapi sejak semalam suhu kat ofis daku mencecah serendah 20 darjah celcius. Sejuk tu...! Sampaikan jari-jemari sume jadi kebas. Kalo macam ni macam mana la nak buat kerja.... Tak sesuai.... Kata bangunan kerajaan, tapi apsal tak ikut arahan kerajaan "suhu di bangunan-bangunan Kerajaan hendaklah tidak rendah dari 24 darjah celcius"....???

Tuesday, 6 December 2011

Rumah Peranginan Persekutuan... Not bad at all...


Last two weeks Mr Hubby's office buat gathering ala-ala family day kat PD. Diorang awal-awal lagi dah tempah unit-unit apartment Permaisuri Resort, which they are actually units of Rumah Peranginan Persekutuan. Dalam erti kata lain, unit-unit tu adalah di bawah pengurusan Bahagian Pengurusan Hartanah, JPM, dan dikhususkan untuk disewa oleh penjawat awam macam daku & Mr Hubby. Untung jugak jadi penjawat awam ni, kadar sewanya pun murah tau..!

Dulu daku agak prejudis dengan Rumah Persekutuan ni. Almaklumla, bangunan kerajaan kan... Duk fikir mesti diorang tak jaga sangat, pastu ada pulak dengar citer-citer mistik yang x best... Hish..! Memang tak pernah terfikir nak cari Rumah Persekutuan pun kalau bercuti kat mana-mana. Tapi bila dengar Rumah Persekutuan PD ni adalah unit-unit di Permaisuri Resort, hmmm macam menarik jugak bunyinya... Memang selalu kalau ke PD kami tidur di Ilham (PNB punya) atas kapasiti my F-I-L, so memang lalu la depan Permaisuri tu. Ok la nampak lebih kurang macam Ilham la jugak dari luar. So, dalamnya pun ok la kot (harapan dalam hati)... Tapi memang OK!

Yang kami dapat kali ni ialah apartment 1 bilik (ye la, kalau setakat berdua dengan 1 kanak-kanak takkan nak bagi apartment 3 bilik pulak kan). Walaupun jenis apartment 1 bilik, tapi ruangnya sangat marvellous. Meh tengok gambar nih...

pintu masuk

ruang tamu

ruang dapur

Antara ruang tamu dengan ruang dapur ni actually luas sangat.. Kalau datang ramai kan, boleh je ketepikan sofa tu ke dinding, hampar la toto ke apa ke kat tengah-tengah alam tu...  ;) Cuma dapur dia kurang kelengkapan la... Just ada kettle je, should be better if microwave oven pun disediakan...

Ruang kat bilik tidur pun luas sangat sama luas dengan living hall. Just ada queen sized bed je, so ruang sebelah katil tu pun boleh digunakan untuk menambah ruang tidur (a.k.a toto). Bilik air pun ok, memuaskan la :)

aikk my princess Hani enterframe plak kat tingkap tu :)
ruang antara katil dengan bilik air

Bilik yang daku dapat ni betul-betul mengadap swimming pool & laut. So memang takleh nak elak memang la kena bawak Hani gi mandi kolam kat bawah. Kalau weekend kena turun awal la, lewat-lewat penuh umat dalam kolam tu macam takde ruang dah ko nak nyelit. Kalau rasa bosan dengan swimming pool, jalan je sikit ke belakang tu gi mandi laut pulak ;)


Lagi-lagi isu Firefly.. hahahaa....

Khoo: Move to stop flights will hurt Sabah tourism

KOTA KINABALU: Malaysia Airlines' decision to stop direct flights between Sandakan and Kuala Lumpur will not augur well for Sabah's tourism and will lead to a monopoly of the route.

Assistant Minister in the Chief Minister's Department Datuk Edward Khoo said the decision by MAS, through its subsidiary Firefly, to stop the direct flights would hamper the state government's efforts to promote the east coast district as a tourism spot and an educational hub.

“This will also put a damper on our efforts to attract investors to the palm oil industrial cluster in Sandakan,” said Khoo, who is Sabah MCA chairman.

Speaking to reporters before leaving for Kuala Lumpur yesterday, Khoo alleged that the move smacked of a monopoly.

“MAS used to have daily return direct flights between Sandakan and Kuala Lumpur. When Firefly came in to service this route, MAS stopped.

“Lately, Firefly has stopped its flights and we are now left with only AirAsia serving the route,” he said.

“I still remember that when MAS and AirAsia had a share swap, it was announced that it would not create a monopoly for air travel.”

# Source : The Star #

Friday, 2 December 2011

Firefly... oh MAS...


Last 3 months daku & Mr Hubby telah men'survey' tiket Firefly KL - KK. Bayangkan kalau 3 orang pergi - balik just around RM 500 ++ jer. Ko tak nak ke? Dengan pantasnya kitorang booking flight tang tang tu jugak. The trip is scheduled in June 2012.

Bla bla bla pejam celik pejam celik tetiba keluar berita pasal penukaran saham antara MAS dengan Air Asia. Tak kisah lah tu, korang nak tukar saham ke, nak buat apa ke, lantak korang lah kan, ada aku kisah..? Kisah tak kisah, tetiba satu hari ni around hari raya kot kalau tak silap, masuk berita la pulak kecoh flight Firefly ke area Sabah / Sarawak cancel tiba-tiba. Kecoh la jugak isu tu kan. Ye lah, orang dah beli tiket ratus-ribu, tetiba cancel last minute, korang x bengang ke...?

Diri ni tetiba rasa macam ada kaitan je isu tu dengan flight kitorang yang dah tempah ke KK tu. Try la check balik dalam website Firefly flight ke KK untuk tarikh tu kan, lagipun memang nak tambah seat pun untuk Ma & Abah. Sekali flight tu dah tak ada...! Musykil nih! 2-3 hari check pun macam tu jugak.

Last-last daku email ke customer service Firefly tu tanya pasal flight schedule ke KK for June 2012 kan, masih bersangka baik lagi.. Sebab tengok flight route dari KLIA ke area Sabah / Sarawak memang tak ada untuk 2012 kan, so I thought might be website technical problem kot. Sebab yang dari Subang ada je... So email la tanya pasal tu. Tapi jawapan dia tak ada website tu ok je, tapi.... Boleh tak dia jawab flight rate untuk second half 2012 tak open for sale lagi?? Habis tu yang kitorang dah beli tu hapa...??? Lagipun Jun bukannya second half, first half kot...?

Ok second email pulak. Tanya lagi pasal tu. Sebab dah beli tiket kan, apa kejadah nya dia kata tak bukak untuk jualan lagi? Jawapan dia korang tau apa? "We regret to inform you that the flights for the dates and routes that you have specified are not available at present. Please accept our apologies for any inconvenience caused." (Ni daku paste balik dari email asal tau. Tak edit langsung.) Ni yang buat hangin ni. Boleh pulak tiba-tiba kata flights not available???

Email lagi sekali. Dah tak cover-cover dah marah kat Firefly nih. Siap dalam email tu mention pasal benda alah MAS - Air Asia. Siap ugut nak buat aduan kat PM tuh. Akhirnya diorang mengaku jugak flights banyak yang suspended (takleh jual) oleh kerana realignment MAS - Air Asia tu. Wooo... Lambatnya nak mengaku..!

Ok tu cerita bulan 9 hari tu.. Cool down dulu... Last week bukak balik website Firefly. Memang dia dah maklum kat situ flights ke Sabah / Sarawak dah diambil alih oleh MAS dan diorang sedang dalam proses untuk menghubungi penumpang yang dah beli tiket ke sana untuk penggantian dengan flight MAS. Ok Alhamdulillah, selesai satu perkara dah jelas.

Dengan tenang hatinya daku email semula kepada customer service Firefly nak tanya replacement flight kitorang. Malangnya............ jawapan diorang ni asyik la menyakitkan hati tau...! Boleh diorang kata sebab flight kitorang tu bulan 6, so tunggu la dulu dekat due nanti diorang contact la. Kau gila?? Nak gi KK kot, bukannya balik kampung! Benda yang dah plan lama kena amend kot kalau flight tukar! Dah mention dah dalam email tu nak tau replacement flight awal sebab nak adjust plan trip kat sana. Tak faham-faham!

Geram punya pasal akhirnya Mr Hubby forwardkan email tu ke Kementerian Pengangkutan (MOT) & YB Datuk Bung Mokhtar Radin (Mesti dia ambil berat hal-hal berkaitan pelancongan Sabah ni kan? hehehe... Gertak sikit si Firefly tuh!). Then MOT reply terus ke Firefly suruh jawab & resolve isu ni. Akhirnya si Firefly tu email balik kat kitorang bagitau someone from Frefly akan hubungi untuk selesaikan isu ni. Esoknya dah ada orang call daku bagitau diorang akan booking flight MAS untuk tarikh & waktu yang hampir sama dengan flight asal. Wah! Boleh pun buat cepat!

Pagi tadi Mr Hubby dah dapat email kami punya replacement flight itinerary daripada MAS. Kan boleh buat cepat? Kenapa nak kena ketuk dulu?

<Alhamdulillah akhirnya selesai semuanya... Moga perjalanan ini berjalan lancar...>

Thursday, 1 December 2011

Carrefour oh Carrefour...

Tak pernah kecewa dengan Carrefour tau sebelum ni.... Tetiba malam tadi rasa frust giler dengan Carrefour Alamanda.. Bengang betul, barang nak beli semuanya takde...! Ada la note kat situ "Inventory in progress" bla bla bla... Hish, lain kali nak buat stock-take bagi la notis. Tutup la store yang nak buat stock-take tu, abis cite. Takde la customer pegi nak itu takde, nak ini takde. Buang masa customer je... Cam daku semalam, membazir masa & duit parking 2 hengget..!

Frust punya pasal, kitorang pun terus blah dari situ last-last pegi shopping kat Giant Seri Kembangan. Barang pun dapat, parking pun free. Lagi puas hati...!

Tuesday, 29 November 2011

Wedding Syafeeq & Indah

20.11.2011 (nice date, eh...?) hari tu berlangsunglah majlis resepsi adik iparku a.k.a Uncle Nyanyah (by Hani) dengan Auntie E'ein nya... Maka tinggallah lagi 2 orang adik yg belum selesai hehehe... Lambat lagi kot tu... :)

On the 19th daku & Mr Hubby buat aktiviti lawatan tapak ke Laman Tiba, Tasik Titiwangsa (the event's venue). Masa tu tengah pasang khemah. Macam-macam... Nak ubah khemah lah, ubah lokasi pelamin lah, tambah meja, hmm penat sungguh pasangan pengantin tu diorang yg settle sendiri semua benda...

Pagi 20hb tu pun kami pergi sekali lagi tengok tempat tu dah settle ke belum. Pelamin ok, khemah pun ok, meja makan yang tambahan tu je tak siap lagi. Siap? Pasang pun belum...! Inikan pulak nak prepare alas meja + kerusi semua... Hish... Sampai pukul 11 pun tak siap lagi! Dengan pengantinnya pun nak bersiap lagi, lewat jugak lah diorang balik ke hotel untuk bersiap, kesian sungguh kat diorang. Kitorang pun nak balik bersiap, tapi Hubby ku selaku Along of course la nak pastikan semuanya settle baru boleh tinggal dengan senang hati kan... Akhirnya tunggu Mama & lain-lain datang baru la kitorang balik untuk bersiap...


Seronok betul Hani dapat berlari-lari tapi tasik =)
Sempat jugak bawak Hani naik bot kayuh kat tasik ni...
 

Ni pulak gambar sekitar majlis tu...

Three beauties =)



Dah seminggu berlalu baru nak udpate hahahaa... Namun begitu, satu gambar dengan pengantin pun takde huhuhuuu....

Wednesday, 16 November 2011

Tak jadi...

Apa yang tak jadi...? Hmm... Ada dua..

Satu, bibik tak jadi sambung permit tahun depan. Dia nak balik terus. So she will only be here until 15th of January next year. Katanya mak dia tak berapa nak bagi sambung. Hmm... Ma pun kata takpe la, sebab dia pun bukan orang susah sangat yang desperate nak kumpul duit kat Malaysia ni. Daripada kita paksa dia sambung tapi dia takde hati pun nak kerja sini, nanti kang ntah hapa yang jadi kat umah kita tu kang. Masalahnya, kesian kat Ma la takde pembantu nak kemas-basuh-sapu-cuci rumah PJ tu. Dah la tahun ni Ma bagi pinjam dia kat Putrajaya (hehehee daku la tuh!). Plan asal biar dia full-time kat PJ tahun depan sebab Hani dah nak ke Taska, tup-tup dia tak jadi nak sambung pulak. Rosak plan I. Huhuhuuu.... Ni nak riki-riki nak ambik maid baru untuk Ma pulak ni...



Kedua, ingat my entry nak gi Umrah 2012 hari tu...? Nampaknya plan yang tu pun tak menjadi la sebab dah takde bibik. Ye la, nak tinggalkan Hani dengan siapa pulak kan. Takkan nak tinggal kat Nenek @ Wan without helper..? Hmmm takde rezeki lagi nak pijak tanah haram nampaknya... :( Tapi hubbyku macam nak pegi jugak. Pegi sorang dulu. Maybe ikut Tok & Acu kot...

Tuesday, 8 November 2011

Daftar Haji

Alhamdulillah... Setelah sekian lama asyik ditanya-tanya bila nak daftar, akhirnya daku & hubby dah berjaya daftar haji. Tu pun nasib baik dah boleh daftar online. Kalau tak, alamatnya duk bertangguh lagi la huhu.....

Tapi nak tau bila expected year nya...?? 1463 Hijriah / 2042 Masihi...! Mak aiii.... memang lepas pencen baru dapat pegi haji. Hmm... Uolls, cepat-cepat la daftar haji kalau dah cukup RM 1300. Tak payah la nak tunggu-tunggu lagi.. Kalau daftar tahun ni pun dah 31 tahun menunggu, kalo tahun-tahun depan...? Fikir-fikir la sendiri ye... Lagipun dah boleh daftar online dah, tak payah susah-susah pegi kaunter. Klik-klik-klik, dah setel. :)

Pendaftaran Haji Online
Website Tabung Haji